A 2005 óta fennálló, turai székhelyű „Mint a többi ember Alapítvány” közösségépítő és értékteremtő madárodú-készítő programjához adott 2024 februárjában a Turai Fatelep faanyagot mintegy százezer forint értékben, ezzel is támogatva az erdők, fák élővilágát és a különös bánásmódot igénylő személyek integrációját. A 2020-ban indult madárodú-készítést népszerűsítő eseményeknek már több éves együttműködő partnerévé vált a fatelep, ezzel is segítve a helyi emberek, közösségek egymással valamint a természettel való kapcsolatát.

Az alapítvány több éve rendez a helyi természeti értékek védelméhez kapcsolódó programokat, amelyek egyrészt a sérült, vagy inkább különös bánásmódot igénylő emberek és a helyi lakóközösség közötti elfogadást, megismerést, kapcsolatteremtést, másrészt a természet védelmét szolgálja.

Az első madárodú és vércseláda készítésbe 2020 tavaszán fogtak Fási Tibor karatemester irányításával. A szükséges, méretre vágott faanyagot Mészáros Attila, a Turai Fatelep tulajdonosa biztosította adományként. A helyi vállalkozás számára a társadalmi felelősségvállalás és a környezet védelme egyaránt fontos, így mára már több éve együttműködő partnerek az alapítvány odúkészítő workshopjainak. Az alapítvány eseményeit nagy érdeklődés övezte, a barkácsolás mellett sok hasznos információt kaphattak a résztvevők a madárvédelem témában is. A covidjárvány ideje alatt sem hagytak fel a kezdeményezéssel, az online tartott előadások mellé a jelentkezőknek biztosították a faanyagot, és otthon készíthették el az odút.

A Turai Fatelepről kapott alapanyagból a barkácsolni vágyó, különös bánásmódot igénylő gyermekeket nevelő apukák megtanulva a munkafolyamatot, otthon folyamatosan készítik a ládákat és odúkat, az alapítvány foglalkozatójában pedig a fiatalokkal közösen lefestik azokat. Az elmúl 3 év alatt az adományozott faanyagból közel 200 odú készült már el, de természetesen az otthonokban fellelhető hulladék faanyagok is hasznosításra kerültek, így az akció hatására az elkészült odúk száma még több.

Az elkészült madárodúk első körben a résztvevők kertjeikben kerültek kihelyezésre, majd a Galgamentén az országos „Vércseládát a gazdáknak!” programhoz kapcsolódva ládakihelyező túrákat valósítottak meg a Duna-Ipoly Nemzeti Park helyi természetőre, Németh András szakmai irányításával. A ládák kihelyezésében nagy segítséget nyújtott a Galgamenti Wado Ryu Karate Egyesület is. A kihelyezett ládák GPS-koordinátái bekerültek egy adatbázisba, azok utánkövetése, karbantartása és takarítása folyamatos tevékenységet biztosít az alapítvány számára.