Az elmúlt hónapok az építőipari árak elszabadulásáról és a kiszámíthatatlanságról szóltak leginkább, most azonban az épületfa és több építőipari alapanyag terén a piaci szereplők és elemzők szerint akár stabilizálódás is várható.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke nemrégiben a helyzet kapcsán úgy nyilatkozott, hogy bizonyos építőanyagok árának – például a faáruk, acélipari termékek és szigetelőanyagok – a növekedése jelentősen eltér az ágazatban tapasztalt 8-9%-os emelkedéshez képest. A 15-20%-os áremelés, de vas- és faáru esetén az árak duplázódása azonban nem független a világpiaci folyamatoktól. A németországi BASF gyár tűzesete és a Szuezi-csatornán történt baleset erősen meghatározta az itteni építőipari árakat is, de a vas- és a faipar helyzete ennél összetettebb, Kína illetve Amerika hatása is érzékelhető – állítják a szakértők.

Az épületfa ellátása egy komplex európai problémaként jelentkezett, a törvényi változások alapvetően megnehezítették az ukrán és a szlovák piacon a fakitermelést, ami a magyar piac ellátását is hátrányosan érintette. Csehországban június elejére elfogyott a fenyőrönk, míg a német piacon sosem látott drágulást tapasztaltak, a fűrészáru és a gyalult faáru ára 27 százalékkal emelkedett. A magyar fenyő-fűrészáru drágulása azonban nem csak ennek volt köszönhető – tudtuk meg egy Pest megyei, a válságos helyzetben is teljes kapacitással működő fatelep vezetőjétől.

Az április vége – május eleje óta extrémen erősödő áremelkedés mögött ugyanis az amerikai piacon kialakult hiány és áremelkedés áll, amely begyűrűzött az európai piacra is. A jelenleg már napi árakkal dolgozó fatelepeknek egyszerre kell megbirkózni a készlethiánnyal és az áremelkedéssel, aminek köszönhetően egyre többen húzzák le a rolót. A szlovák piacon megjelent amerikai, német, arab felvásárlók esetenként a nagy szlovák fűrészüzemek teljes kapacitását lekötötték hetekre is, ami napi 1000-2000 m3 késztermék hiányát idézte elő. Az áruhiányt tetézte az ebből fakadó áremelkedés, illetve a felvásárlók között kialakult árverseny, ami különösen április végén és május elején jutott a tetőpontra.

A piaci helyzetet belülről ismerő szakértő szerint a faipari árak a becslések szerint körülbelül most érhettek a platóra. A jó hír, hogy az amerikai fűrészüzemeknél kialakult ellátási zavar, illetve a gazdasági és környezetvédelmi intézkedések hatásai közül legalább az első végre megoldódni látszik. A május 10-ei rekordmagassághoz képest a faanyag ára csaknem 40%-al mérséklődött a Bloomberg szerint, ami a fűrészüzemek kapacitásnövelésének köszönhető leginkább. A fűrészüzemek kínálatának erősödésére jelentkező árcsökkenés a várakozások szerint tovább fokozódik majd, ami viszont szintén kihat az európai árakra. Az amerikai helyzet rendeződésével ugyanis csökken a szlovák és ukrán faipar iránti tengerentúli érdeklődés, ami az európai, köztük a magyar árak mérséklődésével is jár.

Ezt a várakozást erősíti a Portfolio szakmai fórumán elhangzott tapasztalat is, mely szerint az acél és a polisztirol árának június elején megállt az emelkedése, és a szakma képviselői szerint várható, hogy végre visszaesés fog következni az árakban.