Az Európai Készházgyártók Szövetsége (EFV Europäischer Fertigbauverband) rendkívüli online értekezletet tartott a kialakult drasztikus áremelkedés és áruhiány miatt bekövetkezett válságos helyzet miatt. A svédek és németek is nagy bajban vannak, mivel akár 50%-os áremelkedés is bekövetkezhet náluk a kulcsrakész családiházak árában. Az ÉVOSZ adatai alapján Magyarországon is érezhető a költségnövekedés, melynek hatására mélyebben kell a zsebbe nyúlni a készházvásárlóknak…

Fontos tisztázni, hogy az áremelkedés nemcsak hazánkat, hanem valamennyi uniós tagországot érinti, van, ahol jóval nagyobb mértékben, mint nálunk. A pandémia után a gazdaságok újraindítása kapcsán jelentkező probléma oka először is az építőfa vagy épületfa (szarufa, gerenda, ragasztott gerenda, deszka, padló, léc, stafni, stb.) hiánya, majd az ezzel párhuzamosan jelentkező áremelkedés. Ezt tetézte még a műanyag és fémtermékek áremelkedése, valamint az építőkémiai termékek hiánya és árnövekedése.

Az épületfa ára fajtától függően soha nem látott mértékben, 100-300%-os áremelkedést ért el. A legdrasztikusabb mértékben az úgynevezett KVH (hossztoldott gerenda) ára emelkedett, ez egy hossztoldott, egységes 13m hosszban és többféle keresztmetszetben készülő, vákuumszárított, hőkezelt, gyalult, garantált alacsony nedvesség tartalmú (12%), szerkezetépítésre alkalmas fenyőfa termék, ezért fóliázva szállítják. A hossztoldott gerenda 2020 novemberi 270 €/m3 átlagárról indulva mára elérte a 900 €/m3 feletti árat is, viszont nincs a szükségletnek megfelelő mennyiség – árulta el Kárpáti József, az ÉVOSZ elnöke, egyben a Magyar Készházépítő tagozat vezetője. A KVH mellett ugyancsak drasztikusan nőtt a BSH, más néven rétegragasztott gerenda ára, amely szintén jelentős importtermék, és jellemzően áthidalók, nagyobb terhek viselésére alkalmas, például tetőszerkezeteknél kedvelt az alkalmazása.

A probléma gyökere a szakember szerint, hogy az amerikai és kínai vásárlók megjelentek az európai piacon, és minden terméket, bármilyen áron és mennyiségben felvásároltak. A családi házak kulcsrakész árai nem csak a fa hiánya és ára, valamint a keresletnövekedés miatt nőttek meg, hiszen egyéb termékek, különösen a fém és műanyag alapú építési termékek is 100% körüli áremelkedést produkáltak. A másik ok a hiányra, hogy az építtetők többsége tartva a gazdasági válságtól, a pénz elértéktelenedésétől félve ingatlanba fektet.

A legsúlyosabb a hiány a legnagyobb fakitermelőnél, Svédországban tapasztalható, ahol 90% kerül exportra, és mindössze 5% marad házépítésre. Németországban szintén súlyos a helyzet, mivel a kivitelezések időbeni csúszásai és az áremelkedések miatt akár 50%-os áremelkedés tapasztalható 2021 januárja óta. Ez nem csak az építtetőket sújtja, de a kivitelezőket is, mivel a korábban megkötött kivitelezési szerződések többségében nem tudnak árat módosítani, így több vállalat is csődközeli helyzetbe juthat. Az érdeklődés az építtetők részéről nem csökken, de a kivitelezők nem tudják a szokásos gyorsasággal kiszolgálni a megrendelőket, mivel az áremelkedés mellett nagymértékű áruhiány is keletkezett, így a szokásos 3 hónapos szállítási határidő, akár egy évre is kinyúlhat. Szerencsére a kivitelezésre fordított idő nem növekedett, így ha rendelkezésre állnak a termékek, tervezhető és tartható a kivitelezési terv.

Magyarországon az épületfa importtermék, így a nemzetközi gazdasági helyzettől jelentősen függ a faanyag ára. Az ennek való kitettséget a kormány jelenlegi intézkedései sem tudják tompítani, a fogyasztóvédelem bírságolásai pedig a legkevésbé sem enyhítik a fakereskedések és tüzéptelepek kiszolgáltatottságát. Az ÉVOSZ elnöke szerint az épületfa esetében egy esetleges államközi bartermegállapodás jelenthetne segítséget, amivel például az orosz piacról kaphatna a magyar kormány rönkfát. Az orosz fa kormányzati, szabott áron való értékesítése stabilizálhatná az áruhiányt, és még a túlzottan magas árakat is letörhetné. Ennek hiányában a fatelepek, tüzéptelepek a sűrű árváltozással és készlethiánnyal nehezen tudják felvenni a harcot, amit a fogyasztók is megsínylenek.

A készházak építése kapcsán Kárpáti József elmondta, hogy a családi házak terén Svédországban a legnagyobb a részarányuk (a 75%-ot is meghaladja), míg Olaszországban a rohamos terjedés ellenére is most éri el az 5%-os arányt. Hazánkban a készházak aránya a családi házak között egyre nő, jelenleg meghaladja a 15%-os részarányt. Az európai készházépítőkhöz képest még jónak mondható a magyar helyzet, az épületfa árnövekedésével körülbelül 25-30%-os áremelést tapasztalt az ÉVOSZ a készházépítés költségeiben. Ősztől már az árak csökkenése várható, jelentősebb konszolidáció azonban tavasznál előbb nem lesz Kárpáti szerint.

Jó hír viszont, hogy a kivitelezések száma az áremelkedéssel itthon nem csökkent, sőt, a CSOK és a babaváró hitel miatt inkább növekedett. Azonban a mennyiség növekedésével a minőségi hibák száma is nő, a síkpanel alkalmazásával például a tűzvédelmi előírások figyelmen kívül hagyása egyre gyakoribb hiba. A növekvő számú kivitelező megjelenése, és a minőségi szempontok betartatása és ellenőrzése további szabályozások szükségét veti fel az ÉVOSZ szerint.

2021. augusztus 15. , CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot