Ahogy többször is beszámoltunk róla, az építőanyagok árában csak a bizonytalanság a biztos. Nem meglepő tehát, hogy – amint azt várni is lehetett –, 2022 év elején ismét meglódult az építőanyag, köztük az épületfa ára. A fenyő-fűrészáru területén azonban több piaci tényező is befolyásolja a folyamatot, lévén importtermékről van szó.

A szomszédos Szlovákiában például 30 százalékkal csökkentettén az idei évtől a rönkfakitermelést, ami érezhető lesz a hazai tüzép- és fatelepeken. Hogy az épületfa beszerzésében milyen utakat találnak a kereskedők, illetve milyen árkényszer alakul ki emiatt, egyelőre korai lenne megjósolni. Az azonban biztos, hogy a kínálati piacot csak ez az egy döntés is jelentősen szűkíti, ami egyértelműen az árak emelkedését vonzza magával.

A szarufa, gerenda, deszka, padló ára már most is érezhetően nőtt, de közel 25 százalékkal is emelkedhet február végéig. Nyárra az is elképzelhető, hogy újra elérik a tavalyi árrekordokat. Az építőiparban a tavasz a nagyobb munkák kezdését, ezzel pedig a kereslet növekedését is eredményezi. Ehhez jön még az idei évben határidős otthonteremtési támogatások várható lezárulása miatti roham. Összegezve a kilátásokat, aki építkezni akar vagy tetőfelújításon gondolkodik, most érdemes épületfát vennie.