Csúszik a 2024. június 3-ai indulással behirdetett új otthonfelújítási program, tette közzé a Portfolio.hu, ugyanis az értesülései alapján nem készült el időben a támogatáshoz kapcsolódó kamatmentes hiteltermék. A portál információi szerint néhány hetes csúszásról van szó, amit nem forráshiánnyal, hanem technikai akadályokkal magyaráznak.

Miközben a minisztérium folyamatos szakmai konzultációkat folytat a program részleteiről a közvetítő bankokkal, és utóbbiak alig várják az indulást, a kapcsolódó hitel feltételei nem tisztázottak, a hiteltermék bizonyos feltételeit szabályozó nyilvános lakossági eljárási rend is hiányzik egyelőre.

A Portfolio hiányolja

• a hitel nyújtásához szükséges jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató meghatározását,
• az utófinanszírozás vagy szállítói finanszírozás feltételeit,
• az utóbbihoz szükséges számlák ellenőrzését,
• a szállítói előleg szabályait.

A program tényleges indulására néhány hetet valószínűleg várni kell, meg nem erősített hírek szerint július 1-jén indulhat el ténylegesen.

A Portfolio.hu cikkét még aznap megerősítette a Nemzetgazdasági Minisztérium is, közleményében úgy fogalmazott:

„A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti a kormány az otthonfelújítási program kiírását. A várható érdemi változások még szélesebb kör számára teremthetnek lehetőséget a támogatás igénybevételére. A későbbi indulás több időt biztosít a 108 milliárd forintos keretösszegű program iránt érdeklődők számára a kölcsönigényléshez szükséges dokumentumok előkészítéséhez.”

A teljes cikk itt olvasható:
https://www.portfolio.hu/bank/20240529/megtudtuk-nem-indul-el-a-napokban-az-uj-otthonfelujitasi-program-688919

2024. május 30., forrás: Portfolio.hu