Mit prognosztizálhatunk a közeljövőben a tűzifa és fűrészáru kereskedelmében?

Közbeszerzési csalás, adócsalás, tisztességtelen verseny és illegális fakitermelés gyanújával rendelt el házkutatást a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) a közelmúltban az osztrák Holzindustrie Schweighofer faipari cég romániai üzemeinél és bukaresti központjánál az MTI tudósítása szerint. (teljes cikk itt) Eközben azonban Románia rönkfaexportőrből importőrré vált…(teljes cikk itt)

Egy közép-magyarországi fatelep tulajdonosával, Mészáros Attilával beszélgettünk többek között arról, hogyan befolyásolják a Turai Fatelepet a külső és belső hatások, mint például a CSOK, mi hat a fűrészáru árára, és mit prognosztizálhatunk a közeljövőben a tűzifa és fűrészáru kereskedelmében.

„Körülbelül két évvel ezelőtt vált érzékelhetővé, hogy a román építőipari faanyag ára olyannyira megemelkedett, hogy nem volt versenyképes hozzánk onnan beszállítani. A folyamat hátteréről csak nemrég olvashattunk a hírekben, miszerint a Romániába települt osztrák Holzindustrie Schweighofer vállalat felvásárolja a rönkfát. Ezt olyan mennyiségben tette, hogy az egész piacot bekebelezte. A felvásárlásának mértéke akkora, hogy a közelmúltban Románia rönkfaexportőrből rönkfaimportőrré vált. A romániai kisebb fűrészüzemek nem jutnak már hozzá jó áron a rönkfához, így a Turai Fatelep értékesítési területén sem versenyképes már a román fűrészáru.”

A Pest – Heves – Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megye határán lévő fatelep vezetője szerint az ő régiójukban mégsem a romániai kapcsolat kiesése volt a legnagyobb befolyással bíró tényező. Az építőipari faanyag árának emelkedésére Közép-Magyarországon sokkal nagyobb hatással volt a CSOK és a kedvező hitelkonstrukciók iránti kereslet emelkedése, valamint az ingatlanfejlesztő beruházások növekedése. A megnövekedett kereslet okozta árnövekedés mellett kedvezőtlenül érintette a faáru kereskedelmét az euró-forint árfolyam romlása is, ami legalább 5% áremelést okozott, valamint az üzemanyag  és fuvardíjak árának  emelkedése.

„A romániai fa kiesése érezhető volt, de Ukrajna jóval kedvezőbb feltételeket kínált eddig. Az északibb terület a fenyők fejlődésének jobban kedvez, jó minőségű faanyagot lehet beszerezni versenyképes piaci áron. Szlovákiából szintén jó minőségű épületfát lehet beszerezni, ráadásul közel van, illetve méretpontosabban fűrészelt anyagot szállítanak. Győr és Zala megye környékén állítólag hozzá lehet jutni jó minőségű osztrák fűrészáruhoz is, de ez valószínűleg csak a határ közelében levő régiónak elérhető versenyképes áron” – árulta el a szakember.

„Összességében működési területünkön a romániai események érezhetőek, de orvosolhatóak voltak, hiszen más területről megoldott a beszerzés. Ami azonban újabb kihívást fog jelenteni, hogy az ukrán elnök 2019. január elsejétől 8 évre letiltotta az ukrán tűzifa exportot” – mondta Mészáros Attila. Sem rönkben, sem hasábban, sem kalodában nem lehet majd Ukrajnából fát exportálni. Biztosan lesz hatása a piacra, és a tüzelő árának alakulására is befolyással lesz. Valószínű, hogy tűzifával csak azok fognak fűteni, akiknek a fűtési szezon előtt sikerült felhalmozni tüzelőt vagy nem maradt más lehetőségük a fűtésre… (Folytatjuk.)

2018-08-16T13:42:17+00:00

Leave A Comment

4 × 2 =