Az előző években érezhető volt a fűtéshez használt tűzifa, fabrikett és brikettszén árának jelentős emelkedése. Mi várható idén az áraknál, hogyan alakul a beszerzési piac, és milyen kormányzati segítség várható – ennek jártunk utána. A tűzifaár-körkép készítésében a Turai Fatelep tulajdonosa, Mészáros Attila volt segítségünkre.

„Közép-Magyarország területén az elmúlt években nem alakultak ki a tűzifa terén akkora árkülönbségek, amelyért érdemes lett volna nagyobb távolságba vagy szállításba bocsátkozni. A kiskereskedelmi árak között kis eltérések voltak
csak, majd a készletek fogyásával hirtelen megnőttek az árak. A tapasztalatok alapján érdemes időben, ha lehet, még nyáron beszerezni a tüzelőanyagot, amellyel elkerülhető a fűtési szezon közbeni áremelkedés. A tűzifa szezonja egyébként sem a tél – nyáron szárazabb fát tárolhatunk el, ezért érdemesebb ekkor megvásárolni. A nyári tűzifa nedvességtartalma alacsonyabb, ezért égése is ideálisabb. A nedves tűzifa akár 30%-os veszteséggel is éghet, vagyis ugyanannyi hő termeléséhez 30%-al több fára van szükség” – árulta el a szakember.

A tüzelőanyag keresletének legfőbb befolyásoló tényezői a fűtési szezon hossza és a hőmérséklet. Az elmúlt években kimondottan hideg telek voltak jellemzők, mely a szezon közbeni felvásárlás növekedését eredményezte. Emiatt a tüzelőanyagokból készlethiányok jelentkeztek, az új készlet pedig drágább volt az előzőnél – vagyis emelkedett a tűzifa, fabrikett és brikettszén ára. A készletek fogyásával a beszerzési kör is módosul. Míg hosszú időn keresztül Románia  volt a tűzifa egyik alternatív beszerzési forrása, ez mára megszűnt. Mint előző cikkünkben beszámoltunk róla, Románia mára rönkfaexportőrből importőrré vált, amellyel kiesett a tüzelő beszerzési piacáról is. (Romániában a szakmabelieket tömörítő Fordaq Egyesület rámutat, 2011 és 2017 között 250 százalékkal nőtt a faanyag ára, a drágulás üteme a 2011–2018-as időszakot vizsgálva pedig megközelíti majd a 400 százalékot is. )

Újabb változás, hogy az ukrán elnök 2019. január elsejétől nyolc évre befagyasztotta a tűzifa kivitelt minden formában. Így várhatóan Ukrajna is ki fog esni a beszerzési körből, ami szintén az árak emelkedését eredményezheti.

A tűzifa áránál érdemes azt is számba venni, hogy köbméterben vagy erdei köbméterben, netalán súlyra kivetítve adják meg az árat. „Egy erdei köbméter 1m x 1m x 1,7m szemben a köbméteres kalodákkal, ami 1m x 1m x 1m, tehát az erdei köbméterrel több fát kap a vásárló. Az sem mindegy, hogy méteres, vagy ’konyhakész’ darabokra szeletelt kalodával vásárolunk. Az 1 köbméter méteresre vágott tűzifánál a rönkök között több légtér marad kihasználatlanul, így kevesebb fa fér a kalodába. Minél kisebbre van vágva a fa, annál sűrűbben, tömörebben tölti ki a teret – vagyis annál gazdaságosabb” – tudtuk meg Mészáros Attilától.

A súlyra kivetített árak is más értéket mutatnak, ha utánaszámolunk, egy köbméter hány kiló fát jelent. A legtöbb esetben a súlyra számolt áraknál kedvezőbb ár jön ki a kalodás kiszereléssel. A kilóra számolt fűtőanyag esetén a könnyebb összehasonlításhoz érdemes a fűtőértéket is figyelembe venni. A hideg időszak hosszabbodásával a brikett ideális pótlásnak bizonyulhat. Kisebb kiszerelésekben kapható (10-20kg) így bármilyen személyautóba befér néhány napi tüzelő. Azonban a felhasználók visszajelzése alapján például épített téglakályhába nem a legideálisabb tüzelő. A fabrikett esetén például, amely könnyű szállítása és tárolása miatt kedvelt fűtőanyag, a kilogrammonkénti 75-80-90 Ft-os árhoz a kalóriaértéket is érdemes figyelembe venni, hogy reális összehasonlítási alapot kapjunk a fával vagy más tüzelőanyaggal szemben.

Kedvező hír viszont, hogy a legújabb kormányzati információ szerint a téli rezsicsökkentés kedvezményét kiterjesztik a nem gázzal vagy távfűtéssel fűtő háztartásokra is. A KSH adatai alapján körülbelül 600 ezer, fával tüzelő háztartás esett el tavaly a kedvezménytől, nem számítva a szénnel, árammal és egyéb módon fűtő lakosokat. Az idei évben háztartásonként 12 ezer forint egyszeri támogatást igényelhetnek a nem gázzal fűtő otthonok tulajdonosai a kormányhivatalokban, önkormányzatnál kapható nyomtatvány kitöltésével. Az igénylés végső határideje 2018. október 15.

A fűtési szezon kezdetéig már csak pár hónap van hátra. Szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, hogy az időben beszerzett és eltárolt tűzifa a legideálisabb hagyományos tüzelő! Több hátrány is érheti azokat, akik őszre halogatják a tűzifa vásárlását. Várhatóan emelkedni fog nemcsak a fa ára, hanem a briketté és a brikettszéné is. „Mindenkinek tehát csak azt, tudom javasolni, hogy tervezzen gondosan előre!”