Fából építeni házat nem tűnik nagy feladatnak. A végeredmény mégis lehet lenyűgöző. Ez a mesébe illő házikó például minden bizonnyal a faépületek gyöngyszemeit gyarapítja.

A YH2 építésziroda tervei alapján készült, kívülről egészen egyszerűnek tűnő kis ház egy egykori bungaló helyén áll, csak pár lépésre a Lac Plaisant tó partjától a kanadai Mauricie régióban. Az egyszerűségnek, a kényelemnek és a finom kidolgozásnak köszönhetően azonban nemcsak a pihenést biztosítja az épület, hanem az összeolvadást is a természettel.

A kívül-belül pusztán fából készült épület egyetlen nyeregtető alá szervez minden helyiséget. A kis tisztáson álló tömeg lábazata láthatatlan, ezzel úgy hat, mintha csak leült volna a zöld gyepszőnyegre. Visszafogott építészete nagyon szűk palettáról, szerényen válogatta az anyagokat, összhangot keresve a környezetével és a tóval. A teljes külsőt, mind a tetőt, mind pedig a falakat fehér cédrus deszkázat borítja.

Az épület mindkét hosszanti oldalán három nagy, magas üvegtábla található, amelyek lehetővé teszik a belső és a külső terek közötti zavartalan átmenetet. A déli oldal teljes felületén üveg, ami közvetlen kapcsolatot teremt a tó és a lakóterek között. A déli homlokzat teljes átláthatósága ősszel és télen elegendő napfényt biztosít, míg a ház és a tó között álló fák mérséklik a nyári napsütést.

A ház nyugalmat áraszt, egy igazi családi üdülőház, amelyben akár tizenketten is elférnek, a két földszinti hálószobában és a nagy, nyitott hálótérben az emeleten. Azt hiszem, ez a nyaraló nálunk, magyaroknál is nagy sikert aratna az ország bármely táján.

Forrás: Tervlap.hu

kép: dezeen.com