Nagy segítség a hatósági áras tűzifa, és mindenki igényelheti. Azonban az erdőgazdálkodással foglalkozó társaságokat terheli a társadalmi igények kiszolgálása, akik nem erre vannak felkészülve. De mik az igények, mi a szükséglet, és kik számára, vagy kiknek nem jelent alternatívát?

Olvashattunk arról, hogy vannaktársaságok, ahol már csak áprilisra van előjegyzés. Egyes helyekről több órás várakozást is visszahallottunk, hogy bizony annyian állnak sorba a friss vágású fa rendeléséért. Ezt tetézi még, hogy a rakodásról és a szállításról is a vevőnek kell gondoskodnia. Ugyanakkor a fatelepeken is előjegyzés van, a legtöbb helyen nem is tudják, mikor érkezik tűzifa, és sok esetben itt is jövőre lehet csak tűzifát előjegyezni.

Eddig minden évben a lakossági tűzifaigényeket kisebb várakozással ki tudták szolgálni az erdészetek és a kereskedések együttesen. Most a kereslet nőtt, mert többen szeretnének fatüzelésre váltani. Még ezt sem lenne képtelenség kiszolgálni, viszont a kereslet növekedése nemcsak felhasználói számban, hanem mennyiségben is megmutatkozik. Mondhatni, mindenki 10 köbméter tűzifát szeretne vásárolni a biztonság kedvéért. A vonzó hatósági ár és a felvásárlási pánik is szerepet játszik a tűzifakiszolgálás összeomlásában.

A magyarországi vágásból származó tűzifa értékesítésében a többi résztvevő (tüzelőkereskedés, fatelep) kiszorult, mivel az erdészetek a kiszolgálásban elsősorban a lakossági igényekre koncentrálnak. Pedig a kereskedések infrastruktúrája például szállítási kapacitásban jelentős, amelyet az erdészetek nem tudnak pótolni. Ez önmagában is probléma, de nagyobb nehézség az időseknek és egyedülállóknak a fa mérete, ami 2,5-4 méteres rönkökben kerül szállításra. Egyértelmű, hogy az idősek ezt nem tudják megfelelő méretre darabolni. A kereskedéseknél és a fatelepeken ezzel szemben elérhető volt a konyhakész kiszerelés is.

Alternatív megoldás lehet a brikett, amely biztosan száraz tüzelőanyag (megfelelő tárolás esetén), illetve a szállítása könnyebb, hiszen 200 kilogrammig szinte bármely személyautóban elfér. Mivel a fűtőértéke nagyobb, kevesebb is elegendő belőle. Ami az árát illeti, nem biztos, hogy kedvezőtlen, ha konyhakész fűtőanyagot szeretnénk vásárolni. A tárolását tekintve is előnyösebb a fánál, mivel töredéke a helyigénye, valamint kályhakész, nem kell hasogatni sem, és kevesebb a visszamaradó hamu is. Kérdés, mikor fordul a kereslet tömegével a brikett irányába, illetve mikor áll elő ennek köszönhetően hiány ebből a termékből is.