Mégis felújíthatunk magunk is: itt a válasz az 50%-ról

Fontos kérdést tisztázott a családtámogatások odaítéléséről döntő Magyar Államkincstár a felújítási támogatással kapcsolatban a Portfolio megkeresésére: végre kiderült, minden tevékenységnél kell-e 50 százalékban anyag- és munkadíjszámlát benyújtani.

A rendelet szerint, amennyiben magunk végeznénk a felújítást, és csak anyagköltségről nyújtanánk be számlát, nem kapjuk meg a támogatást. A hárommilliós támogatáshoz a rendelet szövege szerint 50%-ban kell anyag- és munkadíj is szerepeljen a számlák között, a szigorúan vett értelmezése szerint pedig minden egyes felújítási munka esetén szükséges anyag- és munkadíjszámlát is benyújtani. Ez gyakorlatilag teljesen lehetetlenné teszi, hogy egy ügyes kezű vagy hozzáértő személy a saját házán dolgozva a támogatást igénybe vegye.

A rendelet értelmezése kapcsán a Portfolio.hu megkereste a Magyar Államkincstárt, hogy mennyire kell szigorúan venni a jogszabályban foglaltakat. Az újság megkeresésére még azt a válasz adták, hogy „nem jár a felújítási támogatás azokra a felújítási munkálatokra, amelyekről csak anyagköltséget vagy csak munkadíjat igazol az igénylő. A számlaösszesítőn feltüntetett minden egyes tevékenység esetében szükség lesz mindkét költségtípusról szóló számlák, illetve a vállalkozói szerződés bemutatására is”.

Ablakcsere ár csökkenés! Használja ki hatékonyan az 50%-os állami támogatást! Gyors ajánlatkérő és kapcsolat ide kattintva érhető el.

Időközben azonban a megjelent cikk után változott a helyzet: a kormány a helyzetet túl szigorúnak ítélte, és pár nap egyeztetés után arról tájékoztatták a Portfoliót, hogy ez az értelmezés nem életszerű. Ha többféle felújítást is elvégzünk 2022 végéig a lakásunkon, akkor a felújítási támogatás igénybevételéhez mégsem szükséges, hogy minden egyes munkálatra vonatkozóan az anyagköltségekről és a munkadíjról is nyújtsunk be számlát, az egyes munkálatok esetében elég csak egyik vagy másik költségtípusról számlát bemutatni. A kétféle költség arányára vonatkozó feltételeket a teljes, számlával igazolt beruházási költségre vonatkozóan kell „csak” teljesíteni.

Vagyis fellélegezhetnek a felújítani szándékozók, nem kell minden tevékenységről 50%-ban anyag- és munkadíjról számlát benyújtani, elegendő ezt az összszámlák tekintetében teljesíteni.

2021. január 25., CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot / Portfolio.hu

2021-03-15T23:22:52+02:00

Hagyj üzenetet

4 × 4 =

Go to Top