A fa ára az építőiparban az utóbb tapasztalt árrobbanást követően enyhén konszolidálódott, de persze messze magasabb áron maradtak a fenyő fűrészáru beszállítói árai a pandémia előtti árakhoz képest. Az események sorozatáról több cikkben is írtunk, és itt van máris az új hitchcocki jövőkép.

A fenyő fűrészáru mint írtuk már az előző cikkekben, import termék, a magyarországi éghajlaton épületfának alkalmatlanok a fák. Ezért az állami intézkedéseket az árak elszabadulásával szemben nem lehet alkalmazni. De az építkezési kedv nő, sőt valószínű, hogy a CSOK idén kifut. (Erről bővebben, számadatokkal előző cikkünkben foglalkoztunk: Roham indult a lakástámogatások miatt)

A geopolitikai helyzet most tovább fokozza a kedélyeket. Ukrajna nagy faexportőr és a szlovák fakitermelés csökkenése következtében (melyről szintén írtunk: Most kell épületfát venni) első sorban Ukrajna felől érkezett a keresletet kiszolgáló fenyő fűrészáru. Most azonban már nem jön, vagy csak nagyon kis mennyiségben. Ugyan a háborús helyzet nem terjedt ki az egész országra, de a kamionsofőrök közül csak a 60 év felettiek jöhetnek ki az országból, akik már nem hadkötelesek. Ezért a faimport minimálisra csökkent Ukrajna felől.  Végszükség esetén még Oroszország felől lehetett faárut beszállítani a fatelepekre. Az Európai Uniós rendelet még lehetővé teszi a kereskedést, de ez a beszerzés teljesen megszűnhet, és nincs más irány, ahonnan beszállítást remélhetünk.

Összegezve: A kereslet nő, a termék mennyisége csökken, az árak ugrásszerűen nőnek, mivel hiánycikké válhat az épületfa Magyarországon. Sok fatelepen már egy ideje nem is lehet lefoglalni az árut. Aki tehát építkezés előtt áll, itt van a pillanat, amikor vennie kell, mert a faáru rövidesen drágább lesz aranynál.