Mikor érett meg a tető cserére?

Milyen jelek utalnak arra, hogy az otthonunk tetője megérett a cserére? Mennyi ideig bírja egy tető, és mire érdemes figyelnünk a tető választásakor? Néhány gondolat a tető és a héjazat kapcsán, hogy ne érjen bennünket meglepetés…

Kopott cserepek

Ha már réginek és megviseltnek tűnik a tető, az az állapotáról is árulkodik. Ha a cserepek, lemezek szélei hullámosak, felhajlottak, vagy repedések, foltok jelentek meg a zsindelyeken, akkor azt intő jelnek kell tekinteni. A palatető az azbeszttartalma miatt veszélyes hulladéknak minősül, ha cserélni szeretnénk, akkor az eltávolítását és a hulladék elhelyezését mindenképp körültekintően és az előírásoknak megfelelően végezzük!

Moha

A leggyakoribb probléma általában a víz beférkőzése a kopott zsindelyek alá, amely ezáltal károsítja a lentebbi tetőszerkezetet. Ha azt látjuk, hogy moha jelenik meg a cserepeken, zsindelyeken, vagy azok között, akkor nagyobb a baj, mint gondolnánk. A moha az árnyékos, nedves helyeken jelenik meg, és ha még eső is esik, a meglévő moha beszívja magába a vizet, így az nem tud elfolyni – a cserepek pedig megrepedhetnek a moha alatt, a víz beszivároghat a cserepek alá, és már jön is a penész. Ha mohát látunk, akkor azonnal érdemes szakemberhez fordulni, hogy megtisztítsuk a tetőt, ha pedig még nagyobb bajt észlelnek, akkor ideje elkezdeni gyűjteni a tetőcserére – tanácsolja a Lakáskultúra cikke.

Túlkoros tető

Fontos észben tartani, hogy hány éves is a tetőnk. A jobb minőségű anyagokból készült tető (például betoncserép) 30-50 évet is bírhat, de gyengébb anyagok (vékony zsindely vagy vékony lemeztető) esetén ez akár csak 10-20 évet jelent – ez után kezdjük el figyelni az intő jeleket. Minden esetben érdemes utánanézni, hogy a saját tetőnk anyaga átlagosan mennyi ideig szavatol, és előre tervezni a tetőcserét, felújítást, mivel az nemcsak pénz-, hanem szakemberigényes munka is.

Víz és pára a tető alatt

Gyakori probléma a tetőknél, hogy „elfelejtik” a megfelelő alátétfólia alkalmazását. A tetőnek hőterhet is kell viselnie, a padlás felőli páralecsapódást enyhíteni lehet a megfelelő fólia alkalmazásával, szükség esetén esetleg a lecsapódott párát levezetni az ereszbe. Nem elhanyagolható a fólia és a tető közti légrés, mely kivezeti nyári melegben a nagy hőt, párás időben gyorsan páramentesül segítségével a tető belső oldala. A fólia tehát megnöveli minden héjazat (beton, cserép, lemez) élettartamát, ha kellő körültekintéssel van szerelve, ezért nem érdemes kispórolni.

Lemeztető, fémtető hibái

Újabban kezd kedveltté válni a cserepeslemez, trapézlemez alkalmazása lakóingatlanoknál is, mivel viszonylag kis tömegű, és gyorsan lehet vele dolgozni, plusz az ára is kedvező. A fémtető, lemeztető alkalmazásánál azonban fontos tisztában lenni, hogy a lemezeket többféle minőségben gyártják. A lemez vastagsága és a festékréteg minősége, vastagsága befolyásolják a fémtető négyzetméterenkénti árát – de az élettartamát is! A legolcsóbb termékeken látszik, hogy jó esetben 10-15 évig állnak ellen az időjárásnak. A nap UV-sugárzása megbontja a festékréteget, ekkor még a festék alatt lévő horganyréteg védi az acéllemezt, de optikailag már nem szép a héjazat. A vékony lemez nagy eséllyel szereléskor behorpad, a festék már ekkor észrevétlenül megsérül. Épp ezért a 0,4 mm anyagvastagság alatti lemeztetőt még melléképületre sem ajánlott feltenni, lakóépületre pedig minimum 0,45 mm lemezt javasolt választani. Szakszerű építéssel, jó minőségű lemez vásárlásával viszont egyenértékű tetőnk lehet a cserép-, és betonhéjazatokkal.

2021. január 25. Forrás: CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot / Lakaskultura.hu

2021-02-09T18:03:46+02:00

Hagyj üzenetet

3 × 2 =

Go to Top