Erdei fülesbaglyok lepték el a fenyőfákat Hevesben

Országosan is jelentős számban teleltek erdei fülesbaglyok Tarnaörs fenyőfáin, illetve tujáin, és idén is Túrkevén nappalozott a legtöbb erdei fülesbagoly (593 + 8 réti fülesbagoly). Kiemelkedő adatként említést érdemel, hogy Turáról a saját portájáról egy megfigyelő tizennégy bagolyról küldött adatot. Bár Heves megye az alföldi részekhez képest nem erdei „fülesbagoly-nagyhatalom” telenként, közülük idén is több száz madár vészelte át a sík vidékeken a hideg időszakot.

Január végén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ragadozómadár-védelmi szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata, illetve a lakosság idén is megszámlálta az erdei fülesbaglyokat. A legtöbbet a megye alföldi részein találták, bár keresték őket a hegyvidéki területeken is, Mikófalván, Verpeléten és Egerben a megszemlélt helyeken nem találkoztak velük a megfigyelésben részt vevők.

Ahol viszont volt, ott igen sok: 425 baglyot találtak a szinkron négy napja alatt. A legtöbbel, 114-gyel Tarnaörsön találkoztak, ami országosan is kimagasló számnak számít. Szintén bővelkedett fülesbagolyban Poroszló, ahol 74-et számláltak, Kömlőn ötven, Nagyrédén negyvenöt, Füzesabonyban negyven, Makláron harmincnégy, Besenyőtelken harminc egyedet írtak össze. A térkép alapján még Heréden és Ludason is teleltek madarak az örökzöld fenyőfákon, tujákon, ahol előszeretettel töltik elrejtőzve nappali pihenőjüket. A szinkronszámláláshoz csatlakozó felmérők két gyöngybaglyot, ötvenkét kuvikot, hat macskabaglyot és negyvennégy réti fülesbaglyot is megfigyeltek.

Kovács Ágnestől megtudtuk, ő heti szinten figyelemmel kíséri Jász-Nagykun-Szolnok megyében a fülesbaglyok egyedszámát, ez alapján elmondható, hogy folyamatosan sokan vannak jelen a térségben, ami azt jelenti, van elegendő táplálékuk.

Az MME szerint egy-egy erdei fülesbagoly napi átlagban 2 és fél, egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállatot ejt. Eszerint a három téli hónap alatt a felmérés alapján hazánkban telelő 16 ezer 455 bagoly legalább 4,1 millió, mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el. A zsákmány össztömege átlagos méretű egyedekkel számolva 102,8 tonna. A megyében telelő erdei fülesbaglyok eszerint több mint százhatezer kártevőt zsákmányoltak a bő három hónap alatt, azaz nagy hasznot hajtottak.

Az Európában költő tizenhárom bagolyfajból tíz Magyarországon is él, és közülük öt faj lakott területeken is él vagy kimondottan emberkövetőnek számít. Költésük, fészekrakásuk segítésével – melyhez itt talál ötleteket – a kártevő, rágcsálók, egerek, patkányok elleni biológiai védekezéshez is hozzájárulhatunk.
https://www.mme.hu/baglyok-koltesenek-segitese erre linkelni az ötleteket!

Forrás: heol.hu / MME

2021-03-19T00:58:23+02:00

Hagyj üzenetet

12 + 14 =

Go to Top